Examenspreekuur scheikunde vwo met docenten Corné en Wouter

 • NOS Stories

  Je kijkt naar het NOS Stories Eindexamenspreekuur scheikunde voor vwo. In dit spreekuur konden vwo-leerlingen live al hun last minute-vragen stellen over het eindexamen scheikunde aan docenten Corné en Wouter.

  De tijdscodes van deze livestream:
  00:00 - Begin
  04:16 - Lewisstructuur en grensstructuur
  08:50 - Redoxreactie
  17:20 - Reactiemechanisme
  22:00 - Massaspectometrie
  26:00 - Zuren en Basen
  32:08 - Buffers
  33:30 - Verbrandingswarmte en vormingswarmte
  37:00 - Dipool en polair
  42:50 - BOE-tabel
  45:15 - Tips van de docenten

  Dit is de Powerpoint uit deze stream: we.tl/t-FdNF51CMOb

  De examenspreekuren voor dit jaar zitten er helaas op! Je kan alle streams terugkijken op ons NLblow-kanaal. Laat ons even weten wat je van de spreekuren vond: in de comments of stuur ons een DM op Insta!

Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

Iedereen die boos is over de vraag over buffers: jullie hebben gelijk. Dit staat in het examenprogramma over buffers: "C1. 11. De kandidaat kan beschrijven wat buffersystemen zijn en kan aangeven hoe deze werken." Daar staat dus niks over rekenen. Vraag 15 kun je beantwoorden met een Kz som en dat staat wel in het programma. Voor de mensen die dit kijken voor de herkansing zal ik een filmpje maken waarin ik uitleg hoe. De examenmakers hebben jullie op het verkeerde been gezet door het woord buffer te gebruiken en ik neem aan dat dat op de een of andere manier mee genomen zal worden bij het bepalen van de N-term.

20 dagen geleden
John De manne
John De manne

Wanneer hij zegt dat je buffers niet echt hoeft te weten en er is een 5 punten vraag over buffers

24 dagen geleden
Mark Kooijman
Mark Kooijman

Ga ik wel op terugkomen. Je kon de vraag inderdaad oplossen als een berekening met een zwakke base maar het correctievoorschrift vraag expliciet een bufferbenadering dus dat lijkt me niet in de haak.

16 dagen geleden
Lytrya
Lytrya

@Mark Kooijman thx Mark! 👍

23 dagen geleden
John De manne
John De manne

@Mark Kooijman ok

23 dagen geleden
Mark Kooijman
Mark Kooijman

Het was gewoon een pH-berekening (domein C5; in CE); dat het toevallig een buffer was was voor de vraag niet van belang (hoewel ook dat wel degelijk in de syllabus voorkomt; domein C1; in CE).

23 dagen geleden
Nate Higgers
Nate Higgers

Ja echt godverdomme.

24 dagen geleden
Lytrya
Lytrya

@32:30 En dan komt er wel eem buffer op het examen..

24 dagen geleden
Lytrya
Lytrya

@NOS Stories ik zei ook niet dat het niet gevraagd mocht worden.

22 dagen geleden
NOS Stories
NOS Stories

Buffers vallen officieel niet meer onder de examenstof, maar PH-waarden wel. Zo is deze verwarring ontstaan.

22 dagen geleden
Marijn de Vries
Marijn de Vries

32:22. Waneer een buffer weer eens op een examen komt. Lol

24 dagen geleden
MajedGamingNL
MajedGamingNL

Komt vandaag een livestream voor Engels vmbo???

24 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

@Jorik Klein Over hoe je een ester tekent heb ik ook nog een linkje gezet op scheikundehavovwo. nl. Hopelijk zie je het nog net op tijd. Succes zo!

24 dagen geleden
Jort van Strien
Jort van Strien

Louwen goat

24 dagen geleden
Merijn
Merijn

Jortjuuuhh

24 dagen geleden
Ussr name was taken
Ussr name was taken

Dit wordt n 3

24 dagen geleden
guus hoogland
guus hoogland

Brandstofcel, red ff m’n leven hier

24 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

Een brandstofcel is een elektrochemische cel waarin zuurstof de oxidator is en de brandstof de reductor. Omdat ik hier geen linkjes kan plaatsen heb ik op scheikundehavovwo. nl (en dan geen spaties tussen . en nl) een linkje naar uitleg gezet. Hopelijk helpt dit, laat het anders maar weten. Heel veel succes vanmiddag!!

24 dagen geleden
Wouter Renkema
Wouter Renkema

Zoals beloofd heb ik geprobeerd de vragen uit de chat die niet aan bod zijn gekomen te beantwoorden. Ik zag net dat ik bij een aantal vragen was ingelogd als scheikunde challenge. Over de vragen die niet in een paar zinnen te beantwoorden zijn (bijvoorbeeld over blokschema's en rekenen met Kz bij een buffer) heb ik een linkje gezet op scheikundehavovwo .nl (de spatie voor .nl is geen typefout, maar linkjes verwijderen ze automatisch). @Roos Boersma Daar staat ook de powerpoint daarin staat het rekenschema en het stappenplan voor rekenen aan reacties. Daar staat ook een voorbeeldvraag van het rekenen met Kz. Zulke sommen moet je kunnen, of het nou een buffer is of niet. Ik zag dat veel mensen bang waren voor buffers. Voor zo'n Kz som maakt het niet uit of er buffer bij staat, dus laat je daar niet gek door maken. Het verschil tussen dipool-dipool binding en ionbinding: bij een ionbinding hebben de deeltjes die binden een hele lading, 1+, 2- etc. Dit heb je bij zouten en dan zijn de ionen sterk aan elkaar gebonden. Dipool-dipool binding heb je als de deeltjes een beetje zijn geladen, dus een partiele lading hebben. De waterstofbrug is daar een voorbeeld van. Moleculaire stoffen die dipool-dipool bindingen hebben, hebben hogere kookpunten dan moleculaire stoffen die geen dipool-dipoolbindingen hebben. Als je twee stoffen moet vergelijken die geen dipoolmoleculen hebben, bijvoorbeeld hexaan en pentaan. Dan heeft de grootste stof de sterkste vanderwaalsbindingen en dus het hoogste kookpunt. IR spectroscopie is geen centrale examenstof. Over het verschuiven van een evenwicht: als een evenwicht zich heeft ingesteld, gaat de reactie naar links even snel asl de reactie naar rechts. Als je dan bijvoorbeeld de temperatuur gaat verhogen, dan is de reactie naar links tijdelijk in het voordeel (dat is een algemene regel die geldt bij elk evenwicht). Stel dat de reactie naar links endotherm is, dan gaat bij het verhogen van de temperatuur de reactie naar links bijvoorbeekld 3 keer zo snel en die naar rechts bijvoorbeeld 2 x zo snel. Het resultaat is dat het evenwicht naar links verschuift, daarna is er meer aanwezig van de stoffen links van de pijl. Over nummers van aminozuren en DNA nog even dit. Op coderend DNA niveau/mRNA niveau coderen steeds drie basen voor 1 aminozuur. Dus base nummer 1,2 en 3 coderen voor aminozuur 1, nummer 4,5,6 voor aminozuur 2 etc. Als je aminozuur 110 hebt, hoort dat dus bij base 328, 329 en 330. Stel dat de middelste base voor het codon voor aminozuur 100 gemuteerd is, dan is dus base 329 gemuteerd. Deze laatste ochtend voor het examen zal ik ook tussen de lessen door ook nog vragen te beantwoorden als er nog meer komen. Probeer ook een beetje te relaxen op deze grote dag. Heb er vertrouwen in dat je het kunt, als je deze hele lap tekst hebt gelezen ben je vast iemand die het goed heeft voorbereid! Heel erg veel succes vanmiddag!!!!!

24 dagen geleden
S -
S -

@Scheikunde Challenge Bedankt!!

24 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

@S - Dat hangt van de andere stof af. Stel je hebt oxaalzuur, H2C2O4, dat is een tweewaardig zuur. Als je het oplost in water krijg je een evenwichtsreactie waarbij het 1 H+ afstaat. Maar als je een overmaat van een sterke base als natronloog toevoegt, dan staat H2C2O4 wel twee keer H+ af. Dus als je een meerwaardig zuur of meerwaardige base in water oplost gaan we er vanuit dat er 1 H+ wordt afgestaan of opgenomen. Als je een overmaat van een sterk zuur (bij een meerwaardige base) of sterke base (bij een meerwaardig zuur) toevoegt, dan wordt het maximum aantal H+ afgestaan of opgenomen.

24 dagen geleden
S -
S -

Hoi, hoe weet je of een meerwaardig zuur of base ook daadwerkelijk meerdere H+ afstaat of opneemt? In mijn boek staat dat dit bijna niet gebeurd, maar in een opdracht kwam het wel voor.

24 dagen geleden
itsArrezZz_
itsArrezZz_

Mooi deze man, wouter was mn oude leraar, vroeger wel es jonko mee gedaan na de les.

25 dagen geleden
Tim Oenkedoenkedoenke
Tim Oenkedoenkedoenke

Op welke school zat je dan? 😂

24 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

Het verschil tussen formele en partiele lading werd nog gevraagd. Een partiele lading heb je als een atoom in een molecuul een beetje - of een beetje + is geladen. In NH3 is de N een beetje - geladen en heeft dus een partiele lading. Een formele lading gebruik je in een Lewisstructuur, dan heeft een atoom een ander aantal elektronen om zich heen dan het aantal valentie-elektronen. Dat kun je ook zien omdat de covalentie "niet klopt". Bijvoorbeeld in het tweede voorbeeld van de Lewisstructuur van NO in de powerpoint. Over rekenen met Coulomb staat nu ook een voorbeeld op scheikundehavvwo .nl. iemand vroeg ook nog naar het opladen van een batterij, dat is elektrolyse. Dan draai je de halfreacties van het stroom leveren om. Stel je hebt een lithium batterij en bij het stroom leveren heb je Li+ + e- --> Li aan een van de elektroden, dan krijg je bij opladen Li --> Li+ + e- aan die elektrode. Succes morgen/straks!

25 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

Verder zag ik wat vragen hoe je een halfreactie opstelt en hoe het zit met elektrochemische cellen. Dat is lastig om in een paar regels uit te leggen. Ik heb net linkjes naar uitleg hierover gezet op scheikundehavovwo .nl. Hetzelfde geldt voor gaschromatografie en het beantwoorden van vragen over massaspectrometrie.

25 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

Over buffers: een buffer is een mengsel van een zwak zuur en zijn bijbehorende base, bijvoorbeeld HCOOH en HCOO-. Dit mengsel kan de pH constant houden als je een beetje zuur of base toevoegt. Als je een beetje zuur toevoegt, reageert dat met HCOO- uit de buffer. Als je een beetje base toevoegt, reageert dat met HCOOH uit de buffer. Zo zorgt de buffer ervoor dat de pH min of meer constant blijft.

25 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

Nog even wat antwoorden op vragen uit de chat waar we niet aan toe kwam. Nucleofiel betekent houdt van positieve lading, dus is zelf negatief of partieel negatief gelden. Partieel negatief is dat het een beetje - is geladen, bv O in H2O is een beetje - omdat O elektronegatiever is dan H volgens binas 40A. Elektrofiel betekent houdt van elektronen en is zelf positief of partieel positief geladen. De snelheidsbepalende stap is de langzaamste stap in een reactie. De stof die daarbij wegreageert stapelt zich op. Stel je hebt drie bruggers: de ene snijdt broodjes, de tweede doet er een hamburger op en de derde doet er saus op. De langzaamste van de drie bepaalt hoe snel het gaat. Als dat degene is die de hamburger erop doet, zie je dat de gesneden broodjes zich opstapelen. Dipool-dipoolbindingen heb je tussen dipoolmoleculen. In binas 55A kun je zien of iets een dipool is. Bijvoorbeeld bij HCl is de H een beetje + en de Cl een beetje - geladen. Als je vloeibaar HCl zou hebben, dan trekt de H van het ene molecuul de Cl van het andere molecuul aan. Dat is een dipool-dipool bindingen. Uitgebreid octet betekent dat een atoom (bv N, P of S) meer dan 4 paren elektronen om zich heen heeft. Bijvoorbeeld in het sulfaation heeft S zes bindingen en dus een uitgebreid octet. In de vraag staat vaak als hint dat de covalentie van S in dit geval 6 is. Succes mogen allemaal! groet, Wouter

25 dagen geleden
Luc Broos
Luc Broos

Prachtige video, wat een top leraar!!

25 dagen geleden
Noah
Noah

Geen Duits??????????

25 dagen geleden
Lucarious vH
Lucarious vH

hahaaha 24:50 ik ga zo brokko

25 dagen geleden
Z. A.O.
Z. A.O.

Omgg zo perfect

25 dagen geleden
Wouter Renkema
Wouter Renkema

Op scheikundehavovwo .nl heb ik de PowerPoint gezet, ook met de onderwerpen waar we niet aan toe kwamen. Daar staat ook een bestand met linkjes naar meer uitleg over de verschillende onderwerpen. Wat significantie betreft, dat hoeft alleen als ze vragen om in het juiste aantal significante cijfers te antwoorden. Let er bin pH/pOH op dat alleen de cijfers na de komma mee tellen. dus pH =12,32 heeft twee significante cijfers. Laat het weten als je nog vragen hebt. Heel veel succes morgen allemaal!!

25 dagen geleden
Jolien Peeters
Jolien Peeters

@Scheikunde Challenge dankuwel!!

24 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

@Jolien Peeters Bij een hydrofiel molecuul is een deel van het molecuul (een beetje) - geladen en een andere deel (een beetje) +. Omdat water ook een polaire stof is lossen hydrofiele stoffen goed op in water. Als je een -OH groep hebt, is de O een beetje - geladen en de H een beetje +. Als de O een negatieve lading krijgt, dan is het niet een beetje -, maar 1-, het heeft dus een hele lading en geen partiele lading. Het is dus helemaal geladen en niet een beetje geladen. De negatief geladen O trekt de H die een beetje + is van water sterker aan dat de O van een -OH groep. Daarom is een stof met een negatief geladen O hydrofieler. Succes vanmiddag!

24 dagen geleden
Scheikunde Challenge
Scheikunde Challenge

@Jolien Peeters Als je salpeterzuuroplossing hebt, dan is het H3O+ + NO3- ook wel genoteerd als H+ + NO3-. Als het geen oplossing is, dan heb je de stof HNO3 en dat is bij vraag 8 van 2018 II het geval.

24 dagen geleden
Jolien Peeters
Jolien Peeters

Hoi, in de video wordt gezegd dat je salpeterzuur noteert met de H+ ionen los. Maar in het correctiemodel van vraag 8 van 2018-2 wordt dit niet gedaan. Wat is dan de standaard regel? Daarnaast vroeg ik me nog af waarom negatief geladen groepen in het molecuul ervoor zorgen dat het molecuul hydrofieler is. (Vraag 12 2018-1)

24 dagen geleden
Alan Mukriani
Alan Mukriani

Het zou zo mooi zijn geweest als die legend Sieger Kooij van scheikundelessen er was om uitleg te geven... maar deze uitleg was ook top!

25 dagen geleden
Elise Liu
Elise Liu

Echt blij dat ik examen doe in een tijd waar internet bestaat 😩

25 dagen geleden
Sensi music
Sensi music

Wauw mooie tips

25 dagen geleden
Nouk Hollands
Nouk Hollands

wacht er is geen duits spreekuur voor vmbo??

25 dagen geleden
NOS Stories
NOS Stories

Dit zijn de tijdscodes van deze livestream! Hiermee kan je makkelijk naar de vraag waarop jij nog snel het antwoord wilt weten! 00:00 - Begin 04:16 - Lewisstructuur en grensstructuur 08:50 - Redoxreactie 17:20 - Reactiemechanisme 22:00 - Massaspectometrie 26:00 - Zuren en Basen 32:08 - Buffers 33:30 - Verbrandingswarmte en vormingswarmte 37:00 - Dipool en Polair 42:50 - BOE-tabel 45:15 - Tips van de docenten

25 dagen geleden
Lucarious vH
Lucarious vH

24:50 Wouter met Brilletje

25 dagen geleden
Diemer de Vries
Diemer de Vries

lol poettabel

25 dagen geleden
AimLockIlyas
AimLockIlyas

SLECHTE UITLEG!!!!!!!!!!!!! grapje

25 dagen geleden
AimLockIlyas
AimLockIlyas

@Ruben H Bedankt

24 dagen geleden
Ruben H
Ruben H

Grappig

25 dagen geleden
JamPow
JamPow

jij moet geloof ik ff je smoel houden

25 dagen geleden
Spoonlynx
Spoonlynx

Kan een spiegelbeeld isomeer ook gemaakt worden door twee rest goepen om te draaien? Bedankt voor de uitleg!!

25 dagen geleden
Gerwin Kuijntjes
Gerwin Kuijntjes

@Spoonlynx Graag gedaan!

25 dagen geleden
Spoonlynx
Spoonlynx

@Gerwin Kuijntjes Bedankt, voor de tweede keer! :)

25 dagen geleden
Gerwin Kuijntjes
Gerwin Kuijntjes

Ja, als de restgroepen maar verschillend zijn en aan hetzelfde C-atoom zitten. Natuurlijk moet ook altijd de voorwaarde van spiegelbeeldisomerie gelden: vier verschillende groepen aan het C-atoom verbonden.

25 dagen geleden
Lieke van Vlijmen
Lieke van Vlijmen

menner ging u nog vragen beantwoorden in de trein?

25 dagen geleden
Wouter Renkema
Wouter Renkema

Welke vragen heb je nog?

25 dagen geleden
sarah !
sarah !

TOP bedankt voor de goede uitleg!!!

25 dagen geleden

Volgende

Sevn Alias - Sinner (prod. Trobi)

2:13

Love to prank my husband😂 #shorts

0:13

Love to prank my husband😂 #shorts

Tsuriki Show

Weergaven 95 mln.

energie industrie examentraining vwo

12:06

energie industrie examentraining vwo

Wouter Renkema

Weergaven 2K

Mastery: How to Learn Anything Fast | Nishant Kasibhatla

19:10

Mastery: How to Learn Anything Fast | Nishant Kasibhatla

Ideas \u0026 Inspiration

Weergaven 7 mln.

Sevn Alias - Sinner (prod. Trobi)

2:13

Love to prank my husband😂 #shorts

0:13

Love to prank my husband😂 #shorts

Tsuriki Show

Weergaven 95 mln.

Fake Real Estate Agent Prank!

25:59

Fake Real Estate Agent Prank!

NELK

Weergaven 3,3 mln.

when the food might be bussin? | Kitchen Nightmares

13:31

Life Advice w OnlyJayus - #Shorts

0:31

Life Advice w OnlyJayus - #Shorts

onlyjayus

Weergaven 3,1 mln.